گروه آموزشی اپتیک و لیزر

دانشگاه خیام در یک نگاه
۰۵۱-۳۵۱۵۶
گروه آموزشی اپتیک و لیزر
دانشگاه خیام / گروه های آموزشی

هدف و ماهيت
اپتیك شاخه ای از علم فیزیك است كه به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش می پردازد و دربسیاری از علوم (ستاره شناسی، مهندسی، پزشكی، عكاسی و...)كاربرد دارد. لیزر نیز به دلیل خواص متمایزش نقش بسیار مهمی در افزایش تولیدات صنعتی، گسترش ارتباطات و پیشرفت صنعت چاپ و پزشكی دارد. در رشته مهندسی اپتیك و لیزر دانشجویان با انواع لیزر و اپتیك و كاربردهای آنها، اسپكتروسكوپی لیزری(اندازه گیری طول موج و فركانس)، فن آوری ساخت قطعات اپتیكی و...آشنا می شوند و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیكی و لیزری مورد نیاز در زمینه های مختلف می باشند. دانش اپتیك و لیزر پیشرفت های فراوانی در دهه های اخیر داشته است. با توجه به آینده درخشان و كاربردهای روزافزون آن، تربیت كادر متخصص كه آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشند، لازم به نظر میرسد. دوره كارشناسی مهندسی اپتیك و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیك و كاربرد آن در تجهیزات اپتیكی، اپتوالكترونیكی و لیزری تدوین شده است. در فن آوری پیشرفته و بویژه در صنایع دفاعی، تولید، انتشار و بكارگیری نور، آشكارسازی آن در نواحی مختلف بینایی و برهمكنش نور با ماده، مسائل مهم به شمار می آیند. در این راستا به متخصصینی كه بتوانند همكاری لازم را در طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیكی، اپتوالكترونیكی و لیزری بعهده گیرند، به شدت احساس می شود.

توانايي مورد نياز و قابل توصيه
دانشجویان و داوطلبانی كه قصد تحصیل در رشته مهندسی اپتیك و لیزر را دارند باید از توانایی های مرتبط با این رشته اطلاع داشته باشند كه برخی از این توانایی ها عبارتند از:
1- تسلط به دروس ریاضی و فیزیك
2-علاقمندی به رشته مهندسی اپتیك و لیزر
3- فعال و محقق
4- علاقمند به كار در زمینه پزشكی بیمارستان ها

آينده ي شغلي و بازاركار
دانش آموختگان این دوره قادرند كادر متخصص مورد نیاز در زمینه های زیر را تامین كنند:
1- همكاری در طراحی تجهیزات اپتیكی، لیزری و اپتو الكترونیكی.
2- تنظیم و اجرای برنامه های تعمیر و نگهداری دستگاه های اپتیكی و لیزری.
3- نظارت بر انجام سرویس های لازم شامل عیب یابی، بازرسی فنی، پیاده و سوار كردن و تنظیم تجهیزات اپتیكی و لیزری.
4-شناخت راه اندازی و به كار گیری سیستم های دارای تجهیزات اپتیكی، اپتو الكترونیكی و لیزری.
5-پذیرش مسئولیت های فنی در صنایع اپتیكی و لیزری.
6-توانایی لازم جهت كنترل كیفیت به روش اپتیكی و لیزری.
7-راه اندازی و انجام آزمایش های بیناب سنجی لیزری.
8-همكاری در پروژه های تحقیقاتی در زمینه فوق.
9-توانایی انجام آشكارسازی نور در نواحی مختلف بیناب به ویژه در ناحیه مادون قرمز.
10-كسب مهارت های لازم در زمینه نشاندن لایه های اپتیكی در خلا و ساخت پالاینده های پرتو شكافها و در صنایع اپتیك و لیزر و مراكز تحقیقاتی و مراكز به كار گیرنده تجهیزات اپتیكی، لیزری و اپتو الكترونیكی وطراحی، نگهداری و تعمیر سیستمها و تجهیزات اپتیكی، لیزری و اپتوالكترونیكی. امور تحقیقاتی و اجرای طرحهای كاربرد لیزر در حوزه های علمی، صنعتی (مانند جوشكاری، ساخت دستگاه های فاصله یاب و...)، نظامی و پزشكی(مانند لیزر درمانی)، مخابرات نوری و... در سال های اخیر و همزمان با رشد جهانی كاربردهای لیزر رشته اپتیك و لیزر نیز شاهد بازار كار مناسبی بوده است كه به نمونه هایی از آن اشاره می كنیم: بیمارستان ها و مراكز درمانی مجهز (صنایع نظامی)بخش متعدد سازمان انرژی اتمی مراكز تحقیقاتی وزارت بهداشت مراكز تحقیقاتی صنعتی كارخانه های بزرگ مهندسی اپتیك و لیزر از علوم مهندسی علم مطالعه خواص نور را می گویند.


دروس اصلي
واحدها : معادلات دیفرانسیل، لیزرهای حالت جامد، منابع تغذیه لیزر، مكانیك كوانتومی مواد و قطعات اپتیكی، لیزر، اپتیك هندسی، اپتیك موجی، تكنیك خلا، اصول طراحی دستگاه های اپتیكی، شناخت سیستم های اپتومكانیكی و...

سر فصل دروس مهندسی اپتیك و لیزر و تعداد واحدها :
تعداد كل واحدها : 140 واحد
دروس عمومی : 20 واحد
دروس پایه : 26 واحد
دروس اصلی : 61 واحد
دروس گرایشی : 21 واحد
دروس اختیاری : 12 واحد
نكته : در اعلام سرفصل دروس این رشته از سایت وزارت علوم استفاده شده است. این سرفصل صرفا جهت آشنایی كلی با محتوای دروس است و احتمال تغییرات جزیی وجود دارد.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی